Profilbild för Sveriges första kvinnliga jurister

Sveriges första kvinnliga jurister Har passerat

Fredag 28 oktober 2022 10:15 - 11:15 Bolinderska rummet

Föreläsare: Elsa Trolle Önnerfors

Idag är de kvinnliga juristerna i majoritet på landets juristutbildningar och inom flera juridiska yrken. Men om man går hundra år tillbaka var situationen en helt annan. Kvinnor fick lov att läsa juridik på universiteten först på 1870-talet och även efter en avklarad examen var det svårt för dem att få arbete. Rättsväsendet var totalt mansdominerat och den dåvarande regeringsformen hindrade kvinnor från att inneha tjänster som exempelvis domare och professor. 

Vilka var de första kvinnliga juristerna i Sverige? Vilka var deras villkor och förutsättningar? Hur gick de till väga för att få arbeta med juridik trots att det nästan var omöjligt under det tidiga 1900-talet? Och vad hände sedan? Det är några frågor som kommer att behandlas under föreläsningen

Presentationsmaterial Sveriges första kvinnliga jurister.pdf

Föreläsare

Profilbild för Elsa Trolle Önnerfors

Elsa Trolle Önnerfors Föreläsare

Docent och universitetslektor i rättshistoria

Elsa Trolle Önnerfors är docent i rättshistoria vid Lunds universitet. Hon disputerade 2010 på en avhandling om testamentsrätten i Sverige under 1600-talet. Hennes senaste forskningsprojekt handlar om de första kvinnliga juristerna i Sverige och en bok planeras vara klar under 2023. Utöver sina rättshistoriska publikationer medverkar Elsa Trolle Önnerfors regelbundet som rättshistorisk expert i SVT:s ”Fråga Lund”, P1:s ”Släktband” och olika podcasts.