Huvudbild för Vitalis 2021
Profilbild för Minuterna innan covid-19-vaccinet godkändes

Minuterna innan covid-19-vaccinet godkändes

Föreläsare: Anna Eriksson, Charlotta Bergquist, Karin Gårdmark Östh, Kim Sherwood
Moderator: Thomas Ekelund

Spår: Covid19

Pandemin 2020-21 kommer att gå till historien på många sätt. Aldrig tidigare har det t.ex. gått så fort från start till mål att ta fram och godkänna nya vacciner. Men hur var det möjligt att godkänna så fort? Hör utredare från Läkemedelsverket berätta om det intensiva arbetet på internationell och nationell nivå när de första covid-19-vaccinerna skulle godkännas. Utredare som jobbade dag och natt, satt i EU-möten och nationella möten parallellt och samtidigt svarade på mediasamtal. Hör om spännande ögonblick vid de sameuropeiska möten som ledde fram till att EU-kommissionen gav sitt ja. Hur nationella parter samverkade som aldrig förr för att så snabbt som möjligt få produktinformationen ända ut till vårdinformationssystemen. Vad kan vi lära oss om sådan samverkan inför framtiden?
Språk

Svenska

Ämne

Quality and knowledge management

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introductory

Målgrupp

Management/decision makers
Politicians
Organizational development
Researchers
Students
Care professionals
Healthcare professionals
Patient/user organizations

Nyckelord

Actual examples (good/bad)
Follow-up/Report of current status,
Government information

Föreläsare

Anna Eriksson Föreläsare

Anna Eriksson är Förvaltningsansvarig i staben för Verksamhetsområde Tillstånd på Läkemedelsverket. Anna är förvaltningsledare för objektet Ansökan och Anmälan, vilket förvaltar och utvecklar IT-stöd som används inom godkännandeprocessen. Objektet inkluderar även IT-stöd som därefter tillgängliggör informationen så att den kan användas i andra parters IT-system, t.ex. förskrivarstöd.

Charlotta Bergquist Föreläsare

Vaccinsamordnare LV
Läkemedelsverket

Charlotta Bergquist är Läkemedelsverkets vaccinsamordnare och arbetar på enheten Effekt och Säkerhet på Läkemedelsverket. Charlotta är en av de som utreder covid-19-vaccinerna och hon har bland annat medverkat i Folkhälsomyndighetens presskonferenser.

Profilbild för Karin Gårdmark Östh

Karin Gårdmark Östh Föreläsare

Läkemedelsverket

Karin Gårdmark Östh är ordförande i Läkemedelsverkets interna e-hälsogrupp och arbetar i staben för verksamhetsområde Användning på Läkemedelsverket. Karin arbetar strategiskt med digitalisering och e-hälsa.

Profilbild för Kim Sherwood

Kim Sherwood Föreläsare

Senior expert
Läkemedelsverket

Kim Sherwood är senior expert och arbetar på enheten Produktinformation på Läkemedelsverket. Kim är en av de som utreder covid-19-vaccinerna.

Thomas Ekelund Moderator

Pressansvarig
Läkemedelsverket

Thomas Ekelund arbetar som Pressansvarig på Läkemedelsverkets kommunikationsenhet.