Huvudbild för Stora Infradagen 2024
Profilbild för Helelektrifierade arbetsplatser, finns dessa redan idag och hur ser de i så fall ut?

Helelektrifierade arbetsplatser, finns dessa redan idag och hur ser de i så fall ut? Har passerat

Torsdag 25 januari 2024 15:00 - 15:45 C2

Talare: Edvin Nordell, Fredrik Askling, Stefan Hörnfeldt
Moderator: Anders Robertsson

Miljökraven ökar i upphandlingar, men finns betalningsviljan när det kommer till kritan? Vad kostar ett elektrifierat projekt jämfört med traditionell entreprenad? Vilka är erfarenheterna från befintliga elektrifierade arbetsplatser? Och är el den enda och bästa lösningen, eller behövs fler lösningar för att klara klimatomvandlingen?


Bygg- och anläggningsmarknaden har påbörjat resan mot hållbart byggande. De (oftast) gula anläggningsmaskinerna är en viktig del i detta. I ett vanligt anläggningsjobb står schaktarbetet tillsammans med transporterna för 25 procent av utsläppen. Det ger ett ansvar men även en stor möjlighet för Maskinentreprenörernas medlemmar.


Redan idag finns försök med elektrifierade och fossilfria entreprenader. På Slakthusområdet i Stockholm genomförs en stor markentreprenad som ska grundlägga för ett nytt område med blandad bebyggelse. Ca 20-30 HVO100-drivna maskiner är igång samtidigt på arbetsplatsen. Entreprenaden bedrivs med högt uppsatta miljömål där man vill komma så nära klimatneutralitet som möjligt, genom att använda elmaskiner, traditionella maskiner med fossilfritt bränsle samt en strategi för massahantering med återanvändning och minimerade transporter.


Ett annat exempel är Bergsbyns Företagspark i Skellefteå, där man genomfört ett elektrifierat anläggningsprojekt i samverkan mellan Skellefteå kommun och NCC Sverige AB.


Exploateringen omvandlar 38 hektar skogsmark till 25–35 industritomter, inklusive körvägar, gång- och cykelvägar, naturstigar, vatten/avlopp och gatubelysning. Gruvindustrin är ett tredje exempel, där man under lång tid har kört med kabelanslutna elmaskiner, men nu införs även batteridrift på några platser.


Elektrifiering av entreprenadbranschen lovar på sikt stora möjligheter men för tidiga krav på utsläppsfri entreprenad innan de tekniska och kommersiella förutsättningarna existerar, riskerar att ställa till det. Trenden från stora beställarna och kommunerna går mot högre miljökrav och elektrifiering i upphandlingar, men samtidigt är det svårt att få beställarna att betala den högre kostnaden för detta. Omställningen måste ske, men är samhället villigt att ta kostnaden?


Deltagare på scen

Stefan Hörnfeldt, specialist inom elektrifiering, Cornerfield Consulting

Edvin Nordell, sustainability consultant, SWECO

Fredrik Askling, produktchef Electromobility, Swecon


Samtalet modereras av Anders Robertsson, vd Maskinentreprenörerna


Länkar och mer bakgrundsinfo


Maskinentreprenörernas elektrifieringsrapport


Elektrifiering i anläggningsprojekt - Skellefteå kommun

https://www.me.se/om-me/nyheter/pressmeddelanden/elektrifierat-vagprojekt-gav-halften-sa-mycket-vag-for-pengarna/

Föreläsare

Profilbild för Edvin Nordell

Edvin Nordell Talare

Sweco Sverige AB

Edvin Nordell är civilingenjör i industriell ekonomi, specialiserad på hållbarhetsfrågor och arbetar som strategikonsult på Sweco. Edvin har arbetat med klimatfrågor kopplade till transporter och logistik på flera olika sätt och ofta ur ett samverkansperspektiv. Tidigare var Edvin verksamhetsledare för nätverket KNEG (Klimatneutrala godstransporter på väg) som samlade några av Sveriges största aktörer inom transportsektorn och arbetade gemensamt för att minska utsläppen från godstransportsektorn.

Profilbild för Fredrik Askling

Fredrik Askling Talare

Swecon Anläggningsmaskiner AB

Fredrik Askling är produktchef inom området Electromobilitet inom Swecon. Det innebär att Fredrik rent praktiskt arbetar för att driva elektrifieringen i vår bransch genom att finna lösningar för våra kunder.

Profilbild för Stefan Hörnfeldt

Stefan Hörnfeldt Talare

Cornerfield Consulting

Cornerfiled Consulting AB (Projektledare Bergsbyns företagspark)

Profilbild för Anders Robertsson

Anders Robertsson Moderator

Maskinentreprenörerna

Anders är sedan 2020 vd i Maskinentreprenörerna men har varit länge på ME. Före sin nuvarande tjänst var han vice vd för ME och vd för ME Inköp.