Infrastrukturskulden – en snöboll i rullning som är omöjlig att stoppa? Har passerat
Fredag 26 januari 2024 09:10 - 10:20 A1
Talare: Andreas Carlson, Helena Lindberg, Roberto Maiorana, Nils Paul
Moderator: Cecilia Nebel
Frågorna kring Sveriges infrastrukturplanering är många och högaktuella. Hur ser planeringen för kommande tolvårsperiod ut? Hur omhändertar regeringen och Trafikverket kritiken från Riksrevisionen? Hur påverkas näringslivet och Sveriges konkurrenskraft av bristerna i infrastrukturen? Och är infrastrukturskulden en snöboll satt i rullning som inte går att stoppa?
Här möts infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson, generaldirektören för Trafikverket Roberto Maiorana, riksrevisorn Helena Lindberg och infrastrukturexperten Nils Paul från Svensk Näringsliv för att diskutera de i dagarna brännande och högaktuella frågorna kring Sveriges planering för infrastruktur.
Dyrt, långsamt och ogenomtänkt. Så går det att betygsätta planeringen och arbetet med infrastrukturen i Sverige i dag. Och när infrastrukturen inte hänger med, då försvåras kommunikationerna, transporter och export sinkas och tillgängligheten inom landet försvåras, vilket i sin tur påverkar företagens möjligheter att växa och anställa. I planeringen har man också valt att prioritera ner samhällsekonomiskt lönsamma investeringar som underhåll, till förmån för nysatsningar där kalkylerna för lönsamhet inte går ihop sig.
Sverige har idag en underhållsskuld i transportinfrastrukturen som uppgår till drygt 70 miljarder kronor – underhåll av vägar och järnvägar inte har blivit av. Händer inget drastiskt så har den skulden växt till över 100 miljarder på tio år.
Hur kan man påverka detta? Vart fjärde år beslutar regeringen om nationell plan för transportinfrastruktur som beskriver hur den statliga infrastrukturen ska underhållas och utvecklas de kommande 12 åren. Den 15 januari 2024 redovisar Trafikverket inriktningsunderlaget för departementet för nästa nationella plan, som ska gälla 2026-2037.
Riksrevisionen släppte den 19 december en granskningsrapport om den nationella planen för infrastrukturen - och man snålar inte med kritiken. Riksrevisionen skriver "Regeringen har satt den långsiktiga infrastrukturplaneringen ur spel genom sin styrning av Trafikverket. Trafikverkets svaga kostnadskontroll har förvärrat situationen. Resultatet är sämre transportmöjligheter och fler döda i trafiken än vad som annars hade varit möjligt."
Bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson har under 2023 utlovat ökade satsningar på underhåll, och i den nu gällande nationella infrastrukturplanen prioriterades delar av budgeten om, mot underhåll av befintlig väg och järnväg i stället för nya höghastighetsbanor. I regeringens höstbudget 2023 prioriteras också pengar till underhåll av transportinfrastrukturen. Att satsa på underhåll av transportinfrastrukturen är inte bara samhällsekonomiskt lönsamt, utan brukar också lyftas fram som klassisk konjunkturpolitik.
Trafikverkets GD Roberto Maiorana lovade vid Stora Infradagen 2023 att Trafikverket ska bli en bättre beställare med förbättrad tydlighet och kvalitet i myndighetens förfrågningsunderlag. Ökade miljökrav i upphandlingarna driver också kostnaderna uppåt. Maskinentreprenörerna (ME) har låtit konsultföretaget Sweco genomföra en analys av hur olika drivmedel påverkar kostnaden för ett vägprojekt. I analysen jämförs maskin- och driftskostnader mellan diesel, HVO100 och el i ett tidigare utfört vägprojekt. Resultatet visar att kostnaderna i dagens läge för att använda elektrifierade anläggningsmaskiner i det studerade vägprojektet skulle resultera i en kostnad som är 109 procent högre, jämfört med diesel. De tunga elektrifierade anläggningsmaskiner som skulle behövas finns idag dessutom enbart som prototyper. Omställningen till fossilfritt måste ske med det går inte att trolla fram tunga elektrifierade anläggningsmaskiner.
Deltagare på scen
Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister
Roberto Maiorana, generaldirektör Trafikverket
Helena Lindberg, riksrevisor, Riksrevisionen
Nils Paul, infrastrukturexpert, Svenskt Näringsliv
Samtalet modereras av Cecilia Nebel
Länkar och mer bakgrundsinfo
https://www.maskinentreprenoren.se/400-miljoner-mer-om-ar
https://www.riksrevisionen.se/rapporter/granskningsrapporter/2021/kostnadskontroll-i-infrastrukturinvesteringar.html
https://www.riksrevisionen.se/nu-granskas/pagaende-granskningar/nationell-plan-for-transportinfrastruktur.html
https://www.me.se/om-me/nyheter/pressmeddelanden/dags-att-borja-betala-av-pa-infrastrukturskulden/
Föreläsare
Helena Lindberg Talare
Riksrevisionen
Helena Lindberg är jurist. 2017 utsågs hon till riksrevisor av riksdagen. Hon kom då närmast från tjänsten som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som hon tillträdde när myndigheten bildades 2009. Tidigare har hon bland annat varit generaldirektör för Krisberedskapsmyndigheten och Statens Räddningsverk, chefsjurist vid Säkerhetspolisen, expeditions- och rättschef på Försvarsdepartementet samt kansliråd på Justitiedepartementet.
Roberto Maiorana Talare
Trafikverket
Generaldirektör Roberto Maiorana har lång erfarenhet inom transportbranschen i Sverige och internationellt. Dels från flera ledande befattningar inom SAS men också från Trafikverkets verksamhet. Regeringen utsåg våren 2022 Roberto Maiorana till generaldirektör för Trafikverket där han leder en av Sveriges största myndigheter med cirka 11 000 medarbetare.
Nils Paul Talare
Svenskt Näringsliv
Nils Paul är infrastrukturansvarig på Svenskt Näringsliv. Han har en examen i statsvetenskap från Stockholms universitet och mångårig erfarenhet av infrastruktur från offentlig förvaltning och näringslivet. Tidigare har han arbetat inom Regeringskansliet med frågor som rör trafik och infrastruktur samt för bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen.
Cecilia Nebel Moderator
Nebel Media AB
Cecilia är journalist, professionell moderator och samtalsledare och väl förtrogen med anläggningsbranschen. Cecilia modererade även Stora Infradagen 2023 och ser nu fram emot att ta samtalet vidare.
"Min strategi som moderator och samtalsledare är att inspirera och skapa förutsättningar för en konstruktiv diskussion. Samhällsdebatten ska aldrig ducka för problemen, men vi behöver också lyfta blicken och prata om lösningar och nya vägar framåt."