Har yrkesbeviset spelat ut sin roll - dags att införa körkort för maskinförare? Har passerat
Torsdag 25 januari 2024 13:15 - 13:50 C2
Talare: Magnus Ekeljung, Görgen Zilen, Claes Arenander
Moderator: Anders Robertsson
Är systemet med yrkesbevis ändamålsenligt på framtidens arbetsmarknad, där kompetensbristen är stor? Generation Z efterfrågar individuell bedömning, snarare än samma behandling oavsett individens kunskap och kompetens. Kommer dagens system med lärlingsgång och yrkesbevis skapa en tillräckligt attraktiv bransch, för att unga ska välja den?
För att bli maskinförare börjar man traditionellt som lärling, går igenom en kvalificeringsperiod och får därefter ett yrkesbevis. Denna väg är precis likadan som övriga yrken inom byggbranschen. Men hur bör det se ut i framtiden – är det ändamålsenligt för entreprenadbranschen?
Systemet med yrkesbevis har lämnat utrymme för oseriösa aktörer som utfärdar utbildningsintyg efter en kort utbildning, ibland på enbart några dagar. Då kompetensbristen har varit så stor i branschen under lång tid, har utbildningsintyget kommit att bli mer eller mindre jämställt med yrkesbeviset. Man frågar efter ”det svarta kortet”, och det blir tillräcklig kvalificering för att få jobb. Kan man visa ”det svarta kortet” och kan visa upp det vid arbetsplatsbesök är den fackliga motparten nöjd.
I slutändan handlar systemet med yrkesbevis om arbetsgivar- och säkerhetsfrågor. En person som inte är kvalificerad riskerar i större utsträckning att hamna i eller orsaka arbetsplatsolyckor. Den fasta kvalificeringstiden gör också systemet osmidigt och icke-flexibelt, då den inte tar hänsyn till individens kunskapsnivå utan skär alla över samma kam. Det blir oekonomiskt för företagen att inte kunna nyttja medarbetaren efter hennes unika kompetens, bakgrund och utbildningsnivå, utan att alla måste ”stå i kö” i samma system.
Med ett körkort, där personen genomför ett prov och uppkörning, skapas ett mer flexibelt, jämlikt och kvalitetssäkrat system. Körkortet kvalitetssäkras genom att det utfärdas av Transportstyrelsen, eller motsvarande provförättare. Ett körkortssystem för arbetsmaskiner öppnar för att få in fler förare, med tydlig kvalitetsstämpel, och skulle dessutom kunna bli ett billigare system att administrera.
Deltagare på scen
Görgen Zilen, ombudsman Byggnads
Magnus Ekeljung, ombudsman Seko
Claes Arenander, chefsjurist Maskinentreprenörerna
Samtalet modereras av Anders Robertsson, vd Maskinentreprenörerna
Länkar och mer bakgrundsinfo
Föreläsare
Magnus Ekeljung Talare
Seko
Ansvarig ombudsman Maskinföraravtalet, Sekos ledamot i BYN:s styrelse/AU
Görgen Zilen Talare
Byggnads
Förbundsombudsman på Svenska Byggnadsarbetarförbundet med bland annat ansvar för Entreprenadmaskinavtalet. Jobbar även med arbetsrättslig rådgivning till Byggnads regioner och att vara förhandlare vid centrala tvisteförhandlingar. Utbildad byggnadsträarbetare med lång erfarenhet av att jobba som träarbetare, främst i Mälardalsregionen.
Anders Robertsson Moderator
Maskinentreprenörerna
Anders är sedan 2020 vd i Maskinentreprenörerna men har varit länge på ME. Före sin nuvarande tjänst var han vice vd för ME och vd för ME Inköp.