Huvudbild för Stora Infradagen 2024
Profilbild för Extremväder, kris och extraordinära påfrestningar på samhället - hur kan entreprenadbranschen rädda Sverige?

Extremväder, kris och extraordinära påfrestningar på samhället - hur kan entreprenadbranschen rädda Sverige? Har passerat

Fredag 26 januari 2024 10:50 - 11:50 A1

Talare: Anders Edstam, Fredric Stany, Sara Schelin, Stefan Lindby
Moderator: Cecilia Nebel

Hur ser Sveriges beredskap ut inom det samhällsviktiga området bygg och anläggning, och hur behöver beredskapen utvecklas? Vilket ansvar har MSB, Trafikverket, kommuner? Vilket ansvar har man som företagare i näringslivet? Vad innebär det att vara skyldiga att delta i planeringen för höjd beredskap? Vilka krav kan, måste eller får man som företagare ställa på sin personal?


Det är inte bara räddningstjänsten som rycker ut när stormar och extremväder drar över Sverige med stora skador till följd. Sveriges maskinentreprenörer kallas också in för att hantera de akuta lägen som skyfall, översvämningar och erosion till följd av svår torka orsakar.


Under sensommaren 2023 var behovet av maskinentreprenörers tjänster ovanligt högt på flera ställen i landet, till följd av stormen Hans härjningar. Att dika ur och leda undan vatten, bygga skyddsbarriärer, dränera översvämmade källare och återuppbygga bortspolade vägar och järnvägsbankar var några av de uppgifter som kommuner, Trafikverket, företag och privatpersoner plötsligt stod inför. Åre kommun och översvämningen av Mörsviksån/Susabäcken är ett exempel. Jordskredet på E6 vid Stenungsund under hösten är ett annat exempel, där samhällets behov av akuta insatser med markarbeten för att rädda, röja och säkra och återuppbygga ställdes på sin spets. Hur såg beredskapen ut? Hade man folk och maskiner att kalla in, eller fick man börja googla mitt i krisen efter extrahänder?


Antalet klimatrelaterade extraordinära händelser, såsom stormar, översvämningar, ras och jordskred bedöms öka i framtiden. Men samhällets beredskapsplanering behöver ha hela skalan från olyckor till kris eller i värsta fall krig. Hur ska beredskapen byggas upp för att säkerställa att samhället fungerar under extraordinära påfrestningar som olyckor och klimathändelser, men även vid risk för antagonistiska hot eller krig?

Näringslivet har en skyldighet enligt lag att bidra i arbetet med att bygga upp beredskapen. Bygg- och anläggning är identifierad av MSB som samhällsviktig verksamhet. Vad behöver Sveriges maskinentreprenörer göra och hur kan de bidra till att stärka Sveriges beredskap och samhällets resiliens?


Deltagare på scen

Sara Schelin, kommundirektör Åre kommun

Stefan Lindby, vd Väg & Byggnadsgrus på Gotland

Fredric Stany, utredare på enheten försörjningsberedskap på MSB

Anders Edstam, enhetschef på Myndigheten MSB


Samtalet modereras av Cecilia Nebel


Länkar och mer bakgrundsinfo

https://www.me.se/om-me/nyheter/bargade-tag-i-hudiksvall-vi-gjorde-ett-bra-jobb-men-ar-inga-hjaltar/

Föreläsare

Profilbild för Anders Edstam

Anders Edstam Talare

MSB

Anders Edstam är enhetschef på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap där han jobbar med räddningstjänstfrågor. Anders har under merparten av sitt yrkesliv varit verksam som chef i kommunal räddningstjänst och har personlig erfarenhet av flera av de största räddningsinsatserna i landet.

Foto: Melker Dahlstrand

Profilbild för Fredric Stany

Fredric Stany Talare

MSB

Fredric Stany är utredare på enheten försörjningsberedskap på MSB och arbetar med frågor som rör samverkan med näringsliv inom civil beredskap.

Profilbild för Sara Schelin

Sara Schelin Talare

Åre kommun

Kommundirektör

Profilbild för Stefan Lindby

Stefan Lindby Talare

Väg & byggnadsgrus på Gotland AB

Vice vd

Profilbild för Cecilia Nebel

Cecilia Nebel Moderator

Nebel Media AB

Cecilia är journalist, professionell moderator och samtalsledare och väl förtrogen med anläggningsbranschen. Cecilia modererade även Stora Infradagen 2023 och ser nu fram emot att ta samtalet vidare.

"Min strategi som moderator och samtalsledare är att inspirera och skapa förutsättningar för en konstruktiv diskussion. Samhällsdebatten ska aldrig ducka för problemen, men vi behöver också lyfta blicken och prata om lösningar och nya vägar framåt."