Huvudbild för Vitalis 2022
Profilbild för Journalen via nätet - 10-årsjubileum

Journalen via nätet - 10-årsjubileum Har passerat

Onsdag 18 maj 2022 08:30 - 08:40 A5

Talare: Isabella Scandurra, Rose-Mharie Åhlfeldt, Åsa Cajander
Moderator: Sofie Zetterström

Spår: Journalen via nätet - 10-årsjubileum

Sveriges största nationella eHälsotjänst fyller 10 år, och det tänker vi fira på scen! 

Sedan Journalens lansering 2012 är Vitalis den återkommande plattformen för att presentera nyheter kring journalen via nätet. Så även i år, med guldkantade presentationer från det samarbete som INERA och forskarna i DOME-konsortiet (Deployment of Medical records and eHealth Services) har haft under nästan ett decennium, och såklart även under detta jubileumsår. 

 I en sammanhållen session tar vi åhörarna med på hur det var

- Från början  - då tjänsten, på skakiga ben, lanserades först från en hälsocentral, och sedan med mycket motstånd från delar av professionen, fördes vidare till att ansluta alla invånare och patienter i Region Uppsala.  Från personalens och patienternas åsikter då, över till nyare

- Forskningsresultat - över 130 vetenskapliga artiklar har skrivits om tjänstens användning och vidareutveckling. I år ger vi ett pärlband av forskningsresultat, nya såklart. Kort pitchade live på konferensen, med längre fördjupade presentationer digitalt.  

Framtiden  - börjar nu! I år har vi nya gränssnitt i Journalen som följer 1177-ramverket. Inera berättar även om kommande utveckling i 1177 Vårdguiden, jobbet med åldersgränser för Journalen och andra 1177-tjänster. 
Region-perspektivet lyfts, utifrån framtida behov och visioner. 

Till slut spanar vi på kommande aktiviteter i det stora internationella projektet NORDeHEALTH, och hintar om en höstlig jubileums-konferens i ämnet Journaler online, med forskare från hela världen. 

Sessionen avslutas med en panel kring användning och nytta av 1177-tjänsten Journalen, utifrån olika perspektiv, som patienternas, vårdpersonalens, de närståendes och med exempel på de förbättrade samarbeten som Journalen medför.

 Verkligen värt att fira! Välkommen du med!Läs mer om DOME https://domeconsortium.org/

Språk

Svenska

Ämne

Healthcare Services

Seminarietyp

Live

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Intermediate

Målgrupp

Management/decision makers
Politicians
Organizational development
Technicians/IT/Developers
Researchers
Students
Care professionals
Healthcare professionals
Patient/user organizations

Nyckelord

Actual examples (good/bad)
Benefits/effects
Innovation/research
Follow-up/Report of current status,
Patient safety
Information security
Government information
Usability
Ethics

Föreläsare

Profilbild för Isabella Scandurra

Isabella Scandurra Talare

Senior forskare (lektor), assistant professor.
Örebro Universitet

Isabella Scandurra disputerade 2008 i medicinsk informatik vid Uppsala universitet, och har sedan dess i olika tappningar arbetat med att göra ehälsosystem mer användbara. För alla användare, såväl patienter, som för närstående och vårdprofessionella.

Hon har deltagit i det nationella forskningskonsortiet DOME sedan starten 2012, och är numer även en kronisk patient, vilket gör både forskningen och praktiken än mer levande.

Vid sidan av forskaryrket gör det henne till en stark patient-företrädare i Sverige.

Profilbild för Rose-Mharie Åhlfeldt

Rose-Mharie Åhlfeldt Talare

Bitr Professor
Högskolan i Skövde

Bitr professor med forskningsinriktning säker och effektiv informationshantering i vården. Utbildar och undervisar kring informationssäkerhet, dataskydd, patientsäkerhet och patientintegritet. Ingår i forskningskonsortiet DOME samt deltar som svensk expert i internationella standardiseringsarbetet ISO 27000-serien genom SIS TK318. Även styrelseledamot i Forum för Dataskydd.

Profilbild för Åsa Cajander

Åsa Cajander Talare

Prof
Uppsala Universitet

Professor vid Uppsala universitet som forskar på eHälsa

Profilbild för Sofie Zetterström

Sofie Zetterström Moderator

Affärsområdeschef för 1177 Vårdguiden
Inera

Sofie Zetterström är affärsområdeschef för 1177 Vårdguiden på Inera, där hon har arbetat i olika roller sedan starten på bolaget 1999. Sofie har varit en av de drivande i införandet av 1177 Vårdguiden i Sverige, och har också varit engagerad i utvecklingen av patienters möjlighet att få ta del av sin egen journal.