Huvudbild för Vitalis 2022
Profilbild för Hemmonitorering inom ASIH – från 50% av tiden i bilen till 50 % fler patienter

Hemmonitorering inom ASIH – från 50% av tiden i bilen till 50 % fler patienter Har passerat

Onsdag 18 maj 2022 16:00 - 16:30 A6

Talare: Fredrik Eriksson, Markus Nelson

Spår: Införande / förändringsledning

Traditionellt arbete inom ASIH (Avancerad Sjukvård I Hemmet) består av resor till patienterna som fortfarande bor hemma. Patienterna är övervägande multisjuka som kräver kontinuerlig uppföljning för att behandla och undvika sjukhusbesök. Traditionellt åker sjuksköterskorna ut med bil till patienterna ibland flera gånger i veckan. Ett arbetssätt som ofta innebär att 50% eller mer av arbetstiden tillbringas i bilen. 


Hemmonitorering, eller egenmonitorering, har fått ett ökat intresse senaste åren. Det beror delvis på att patienter och vården blivit mer digital men också på att många har vant sig vid att mäta sig själv på sitt fitness-pass, under cykelturen eller i löparspåret. Hemmonitorering är också en viktig pusselbit för Regeringens ansträngningar för att utveckla en god och nära vård. Ska vården flyttas från de stora sjukhusen till hemmen så måsta också stödet för patienterna i sin hemmiljö drastiskt öka. Adderar man ambitionerna att leverera en mer preventiv vård, så är det inte svårt att förstå varför hemmonitorering ligger högt på agendan.


Strikersoft, Zoom och Optilogg har gemensamt tagit fram ett användercase för hemmonitorering inom ASIH. Det innefattar automatiserade vårdprocesser, video och sensorer. På föredraget presenteras hur dessa tre delar kombineras för att kunna ta nästa steg inom hemmonitoreringen. Med hjälp av automatiseringen så sköter systemet övervakningen av provtagningarna. Systemet påminner patienten när det är dags att leverera nya värden och följer upp om mätningarna inte gjorts i tid. Systemet kan också larma vårdpersonalen om något värde sticker ut och behöver omedelbar bedömning. Videon ger en personlig kontakt vid behov och fungerar också utmärkt för att guida patienten om hen har glömt hur sensorerna ska kopplas in eller något annat runt hemmonitoreringen. Videon möjliggör också att koppla in flera parter som t.ex. anhöriga, annan vårdpersonal, Försäkringskassan eller någon från socialtjänsten. Videolösningen är integrerad på ett sådant sätt att den godkänd för användning inom vården. Sensorerna är medicinklassade och integreras med systemet för att automatiskt skicka mätdata till vårdgivaren. Data skickas automatiskt in i journalsystemet och vid behov till relevanta kvalitetssystem. Lösningen integreras just nu och beräknas att driftsättas under sommaren 2022 hos Aleris. 


Lösningen som levereras är säkerhetsklassad, GDPR säker med den högsta säkerhetsklassning på marknaden idag. Zoom är idag ledande när det gäller säkerthet med flertalet certifikat samt 256AES kryptering med E2E kryptering som standard på alla typer av möten.  Möjlighet att legitimera sig med standard produkter som Bank ID samt Freja in i möten gör att sekretess hålls mellan patient och vårdgivare. 

Språk

Svenska

Ämne

Welfare Technology

Seminarietyp

Pre-recorded + Live

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Intermediate

Målgrupp

Management/decision makers
Purchasers/acquisitions/eco nomy/HR
Technicians/IT/Developers
Care professionals
Healthcare professionals
Patient/user organizations

Nyckelord

Welfare development,
Innovation/research
Follow-up/Report of current status,
Apps
Patient safety
Usability

Föreläsare

Profilbild för Fredrik Eriksson

Fredrik Eriksson Talare

Verksamhetschef
Elit Ortopedi

Fredrik Eriksson är Manager Clinical Collaboration på MedTech bolaget Strikersoft. Han har arbetat med vårdfrågor i nästan 20 år som bl.a. regionschef och affärsutvecklingschef på Aleris, verksamhetschef på Elit Ortopedi och vårdcentralen Vårdhuset, samt med IT-utveckling av eHälsa på Conscriptor.

Profilbild för Markus Nelson

Markus Nelson TalareUtställare

Account Executive Enterprise
Zoom

Markus Nelson är Account Executive Enterprise på Zoom i Sverige. Markus har jobbat med digitala möten i 15år och har en lång erfarenhet av UC marknaden. Innan Zoom har markus jobbat med alla dem kända märkena inom videokonferens som Tandberg, Cisco, lifesize, Pexip ect
Med sin erfarenhet kommer Markus berätta om Zooms resa inom vården