Huvudbild för Vitalis 2022
Profilbild för Innovation med hälsodata – går det?

Innovation med hälsodata – går det? Har passerat

Tisdag 17 maj 2022 12:10 - 12:50 Event Area

Moderator: Peter Jihde

Spår: Hälsodata, risk eller möjlighet?

Innovation med hälsodata – går det?

Hälsa är en viktig förutsättning för att uppnå ett hållbart samhälle. Den snabba kunskaps- och teknikutvecklingen kan revolutionera möjligheterna att ge flera ett längre liv i hälsa. Den öppnar upp för en mer träffsäker prevention, diagnostik och behandling. Hälsodata rymmer stor potential, men också olika utmaningar när det kommer till att dela och använda den på ett säkert sätt, så att den enskildes integritet skyddas.


Välkommen till ett seminarium på temat innovation med hälsodata. Peter Jihde, välkänd programledare, samtalar med aktörer som aktivt deltagit i och bidragit till Vinnovas satsning ”Vinter för innovation med hälsodata”. Peter Jihde är även aktiv i styrelsen för Beat Diabetes – en stiftelse vars mission är att leda kampen mot diabetes genom teknologi som bidrar till nya idéer och innovation.

Under seminariet lyfts frågor som: Hur kan vi bedriva innovation med hälsodata? Vad är hälsodata? Vad säger juridiken? Vad har vi för exempel på vinnande lösningar? Hur tar vi nästa kliv?

Vinnova kraftsamlar just nu på olika sätt för att bidra till att hälsodata kommer i användning. Innovationstävlingen Vinter är en av dessa. Vinter initierades som en pilotsatsning med syfte att dela och använda känsliga data för innovation. Vi valde att starta med hälsodata från personer med diabetes typ1, vi valde även tävling som format för att bjuda in företag och organisationer att utveckla sina innovativa idéer.

Ingen enskild sektor eller organisation kan ensam bidra till de lösningar vi behöver. Ingen enskild innovation är tillräcklig. Men, med flera aktörers gemensamma krafter kan vi åstadkomma innovation som gör skillnad.


Språk

Svenska

Ämne

Future Health and Social Care

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introductory

Målgrupp

Management/decision makers
Politicians
Purchasers/acquisitions/eco nomy/HR
Technicians/IT/Developers
Researchers
Students
Care professionals
Healthcare professionals
Patient/user organizations

Nyckelord

Actual examples (good/bad)
Patient centration
Innovation/research
Law, Judicial procedures
Patient safety
Information security
Government information
Usability

Föreläsare

Profilbild för Peter Jihde

Peter Jihde Moderator

Styrelsemedlem
Stiftelsen Beat Diabetes.