Praktiska Insikter och utmaningar i vätgassatsningar - lärdomar från företag i framkant Har passerat
Torsdag 12 december 2024 10:55 - 11:25 Sal T1
Paneldeltagare: Lina Rosberg, Siemens, Nils Lannefors, Kanadevia Inova, Ola Ritzén, Linde, Peter Enå, Hydri, Peter Rydebrink, Euromekanik, Sara Wihlborg
Tema: Nycklar och facit
Lhyfe är en av pionjärerna inom produktion av grön vätgas i Europa med fyra anläggningar i drift och flertalet anläggningar under byggnation. Lhyfe har tilldelats ett bidrag på upp till 125,6 MSEK från Klimatklivet för etablering av en vätgasproduktionsanläggning i Trelleborg. Den nya anläggningen kommer att använda elektrolysteknik för att producera grön vätgas och med en kapacitet på 10 MW kommer anläggningen att generera cirka 4 ton vätgas dagligen vid full kapacitet. Detta kommer att stödja det expanderande nätverket av vätgastankstationer i regionen och hjälpa till att minska koldioxidutsläppen i transportsektorn.
Hydri utmanar dagens energilandskap genom att bygga ett nationellt nätverk av stationer för hållbar vätgas, trots den nuvarande bristen på efterfrågan. Med en vision om en grönare framtid tar Hydri ett modigt initiativ genom att investera i infrastruktur för vätgas, baserat på övertygelsen att förändring kräver banbrytande steg framåt. De etablerar stationer över hela landet för att främja tillgängligheten av hållbar vätgas, vilket bidrar till minskad koldioxidpåverkan från transporter och inspirerar till nya sätt att tänka kring energikonsumtion och -produktion. Hydri bygger nu 24 vätgasstationer som kommer att stå färdiga under 2025.
Siemens är en ledande teknikleverantör av hård- och mjukvara för elektrifiering, automation och digitalisering. Genom att kombinera den verkliga och digitala världen kan processer, industrier, anläggningar och elnät simuleras och optimeras vilket påskyndar driftsättningen av projekt. Med gedigen erfarenhet inom bland annat kemi och elkraft blir Siemens en stark partner inom Power-to-X. Siemens har dessutom en egen demoanläggning i kommersiell drift i Wunsiedel, Tyskland.
Kanadevia Inova (KVI) är ett globalt grönt teknikföretag verksamt inom Waste to Energy (WtE) och Renewable Gas. KVI har byggt ett flertal referensanläggningar för både vätgasproduktion och metanisering i Europa och Asien. KVI agerar också som projektutvecklare, finansiär och ägare för gröngasproduktionsanläggningar som driftas av KVI , till exempel vätgasproduktionsanläggningen i Buchs i Schweiz och biogasproduktionsanläggningen i Jönköping i Sverige som båda är i kommersiell drift. KVI är teknikleverantör för nyckelfärdiga anläggningar inom biogasproduktion, biogasuppgradering & förvätskning, vätgasproduktion, metanisering samt avskiljning & förvätskning av CO2.
Euromekanik kommer att dela sina lärdomar av att optimera sina kunders produktionsanläggningar för vätgas och hur designen samt säkerhetsarbetet har hanterats i de projekt de har byggt. De har erfarenhet av flera konkreta projekt i samverkan med sina kunder och har gjort investeringar i design av kompletta produktionssystem samt säkerhetsarbetet för dessa och håller nu på att utveckla ett par olika produktionssystem med 1-3 MW installerad effekt som tas i drift under 2025. Dessutom fungerar Euromekanik som tekniska experter och projektledare i projekt i 500 MW-skalan till ett flertal energiprojektörer i Norden.
Linde producerar och distribuerar gas till industrin och är en av de största vätgasleverantörerna i Sverige och i världen. Linde har arbetat med gas i över hundra år, allt från produktion och distribution till användningen, och har idag fem vätgasanläggningar i Sverige – samtliga elektrolysörer. Linde har globalt runt 250 vätgasanläggningar, med olika vätgasproducerande tekniker. Linde har även en unik kapacitet med Linde Engineering som EPC och teknologileverantör och Linde Gas som producent av gaser, bl.a. vätgas.
Föreläsare
Lina Rosberg, Siemens Paneldeltagare
Civilingenjör och ansvarar globalt för affärsutvecklingen inom automation på Siemens Hydrogen Center of Competence.
Siemens
Lina Rosberg är civilingenjör med en bakgrund inom förnybara energisystem och ansvarar globalt för affärsutvecklingen inom automation på Siemens Hydrogen Center of Competence. I sin roll utnyttjar hon Siemens omfattande globala expertis för att driva projekt tillsammans med partners från hela världen och därmed påskynda övergången från fossila bränslen till gröna alternativ. Hennes arbete präglas av en ett stort engagemang och förmåga att skapa kundvärde, med drivkraft att vara en del av lösningen på vår tids största utmaning.
Nils Lannefors, Kanadevia Inova Paneldeltagare
Business Development Manager Nordic & Baltic Countries
Kanadevia Inova
Nils Lannefors jobbar som Affärsutvecklingschef för Kanadevia Inova (KVI) i Norden med placering i Stockholm. Nils som är civilingenjör i botten har över 25 års erfarenhet inom energiindustrin i olika positioner för ABB, Alstom, GE Power och nu KVI och varit anställd i Schweiz och USA tidigare under sin karriär.
Ola Ritzén, Linde Paneldeltagare
Business Development Manager, Large Projects
Linde Europe North
Ola jobbar med affärsutveckling av stora spännande gröna projekt och märker att gas, och framför allt vätgas, är i allas blickfång idag. Det innebär att han dagligen deltar i många intressanta diskussioner om den gröna omställningen, där vätgas spelar en avgörande roll. Ola kommer att berätta om vår verksamhet idag och Lindes planer att investera i storskalig vätgasproduktion med lågt CO2-avtryck.
Peter Enå, Hydri Paneldeltagare
CEO
Hydri
Peter Enå har internationell erfarenhet av att utveckla företag inom både privat och offentlig sektor. Uppdragen har omfattat ledande befattningar inom såväl tillverkningsindustrin som inom transport- och energibolag. Före nuvarande befattning som VD för Hydri AB var Peter vice VD och utvecklingschef på Inlandsbanan AB. Vätgas har spelat en central roll för Peter sedan mitten av 90-talet då som ansvarig inom SKF koncernen för utveckling av nya produkter och processer på den Nordamerikanska marknaden.
Peter Rydebrink, Euromekanik Paneldeltagare
Managing Director
Euromekanik AB
Peter Rydebrink är VD på Euromekanik i Göteborg sedan 2011 och har en bakgrund inom produktutveckling och komplex försäljning. Euromekanik utvecklar och levererar kompletta system för energigas och har stort fokus på säkra lösningar för vätgas. Under 2024 kommer Euromekanik att leverera 7 stycken vätgastankstationer och under 2025 är två större produktionsanläggningar planerade för leverans.
Sara Wihlborg Paneldeltagare
Lhyfe
Sara Wihlborg är Sverigechef för Lhyfe. Hon är en energiexpert som brinner för omställningen! Hon har erfarenhet från att ställa om transportsektor från fossilt till förnybart och har jobbat med alla energislag från el, naturgas, biogas, bensin, diesel, flygbränsle och vätgas.
Hon förstår vikten av regelverken kring energi både på europeisk nivå och hur de implementeras till svensk lag, samt kan fysisk och finansiell handel av energi och har haft ansvaret för leveranskedjor av energi globalt och hur det påverkar den svenska marknaden.