Huvudbild för Vätgaskonferensen 2024
Profilbild för Fossilfritt flyg med flytande väte – erfarenheter från Umeå flygplats

Fossilfritt flyg med flytande väte – erfarenheter från Umeå flygplats

Föreläsare: Anders Lundblad, Rise Research Institutes of Sweden, John Nilsson, Swedawia

Tema: Format: Powerpoint-presentation, Vätgasflyg

Att flyga med flytande väte som bränsle är en nödvändighet för framtidens fossilfria flygbransch. Därför behöver flygplatsernas långsiktiga infrastruktur med flytande väte planeras med hjälp av realistiska scenarier och prognoser. I det pågående projektet FlyH2UME ska etablering av en vätgasanläggning på Umeå flygplats studeras och projekteras, inklusive säkerhetskrav och möjlighet till uppskalning. Projekteringens ”blue print” kan komma att användas som modell för andra flygplatsers etablering av vätgasflyg.

Föreläsare

Profilbild för Anders Lundblad, Rise Research Institutes of Sweden

Anders Lundblad, Rise Research Institutes of Sweden Föreläsare

Senior forskare
Rise Research Institutes of Sweden

Anders Lundblad är senior forskare på RISE och oavlönad docent på KTH inom tillämpad elektrokemi. Hans forskning fokuserar på bränsleceller, elektrolysörer och vätgasteknologi. Han leder och deltar i forskningsprojekt gällande materialutveckling, men också systemstudier om hur vätgas kan implementeras i olika tillämpningar, som tex flyg. Anders är medförfattare till ca 80 vetenskapliga publikationer och konferensbidrag, samt 10 internationella patent (patentfamiljer).

Profilbild för John Nilsson, Swedawia

John Nilsson, Swedawia Föreläsare

Senior strateg
Swedawia

John Nilsson är senior strateg på Swedavia och ansvarar för att ta fram och hålla ihop långsiktiga strategier kopplat till el- och vätgasflyget. Detta innefattar att tillsammans med kollegor säkerställa rimliga prognoser för framtidens utveckling av dessa flyg, utveckla förslag på utbyggnaden av infrastruktur, bevaka uppdateringar inom regelverket som krävs för att hantera nya typer av bränslen och höga laddeffekter på en flygplats. Arbetet innebär även täta kontakter med externa samarbetspartner, från forskningsinstitut till industrin, i syfte att förstå men också påverka arbetet mot ett mera hållbart flyg.