Beredskapsparadoxen och vägen till stärkt samhällsresiliens: Från offentlig verksamhet till närcirkulär vätgasekonomi Har passerat
Onsdag 11 december 2024 15:10 - 15:25 Sal T3
Föreläsare: Mikael Åhlman
Tema: Resiliens och försörjningstrygghet
Mikael kommer i sitt uppdrag presentera sin analys av hur det kommunala och regionala uppdraget kopplar till upprätthållande av samhällsviktig verksamhet och vilka konsekvenser det borde ha på långsiktig utveckling av offentlig verksamhet. Han kommer även utveckla begreppet ”beredskapsparadoxen” och den allmänt utbredda missförståndet att stärkt resiliens är synonymt med det arbete som genomförs av krisberedskapsorganisationer. Slutligen kommer begreppet ”CHNOPS” och cirkulär organisk kemi redas ut och på vilket sätt närcirkulär produktion, lagring och användning av vätgas kommer in i detta sammanhang och hur det bidrar till stärkt samhällsresiliens.
Föreläsare
Mikael Åhlman Föreläsare
Strateg infrastruktur och näringslivsutveckling
Region Uppsala
Mikael har mångårig erfarenhet inom kommun, region och nationell myndighet från strategiskt inriktat omställningsarbete mot ett mer långsiktigt hållbart samhälle där bl.a. symbios mellan stärkt försörjningstrygghet och ekologiskt hållbar utveckling varit ett centralt tema. Styrmedelsförslag såsom ”Beredskapskontrakt för omställning (2018)” framtaget under Mikaels ledning i samverkan med ett tiotal nationella myndigheter och näringslivet är exempel på sådant arbete. Uppsala kommuns ÖP rapport Energi-2050 (2014) är ett annat exempel där försörjningstrygghet och till denna kopplat vätgasens viktiga roll i den framtida sociotekniska försörjningen beskrevs. Ett flertal studier och genomförandearbete kopplat till närcirkulär bio- och vätgasproduktion i Uppsala med syfte att stärka försörjningstryggheten och omställningen av transporter till mer fossilt oberoende lösningar är ett tredje exempel på arbete som Mikael varit ansvarig för under de senaste 8 åren.