
Seminarier
Välkommen till Vitalis 2021! Seminarieprogrammet uppdateras löpande. Den 18-20 maj 2021 kan du lyssna på live-paneldiskussioner, keynote-presentationer och inspelade föreläsningar, som tar upp aktuella frågor inom digitalisering i vård och omsorg.
Registrera dig till konferensen | Vitalis
Spår: Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!
Strategin för Vision e-hälsa 2025 har för åren 2020-2022 bland annat inriktningsmålet att medarbetare i hälso- och sjukvården och socialtjänsten har rätt information och kunskap i mötet med patienter och brukare. En del av den information som behövs är den som dokumenteras kring den enskilda individen och som ska följa individen mellan olika aktörer i en personcentrerad vård. Detta spår handlar om viktiga steg och verktyg för att den informationen ska vara strukturerad och enhetlig för att kunna användas, delas och återanvändas av olika aktörer. Spåret är uppbyggt som en stege – du väljer själv hur högt du vill klättra!
2019 påbörjade Socialstyrelsen arbetet med att ta fram så kallade Nationella informationsmängder (NIM:ar), dvs. detaljerade beskrivningar av informationsmängder som behöver vara tillgängliga i många olika processer och sammanhang i vården. Arbetet utgår ifrån de standarder i form av referensmodeller och referensterminologier som Socialstyrelsen utvecklar och förvaltar. Utvecklingen av NIM:ar sker inom ramen för flera olika regeringsuppdrag, som inbegriper informationsmängder som förekommer och återanvänds i flera olika processer av flera aktörer.
Tillbaka till vår stege! Vi startar på marken och beskriver varför det är så viktigt att samverka i utvecklingen av en strukturerad och enhetlig dokumentation. Syftet är att ge en förståelse för varför standardisering, informatik och terminologi är områden där vi måste arbeta tillsammans för att skapa nytta.
Första klivet upp på stegen tar oss till beskrivningar av hur NIM:ar utvecklas och kommer till användning i utvecklingen av en strukturerad dokumentation. Här presenteras exempel på var och hur nytta uppstår. Ett gemensamt sätt att strukturera och koda information skapar förutsättningar för att kunna dela informationen över organisatoriska gränser, mellan processer och system, utan att mening och sammanhang går förlorat.
Andra klivet på stegen handlar om att gå lite mer under huven. Presentationerna i detta steg visar hur vi arbetar med informatik och standarder som grund för att skapa beskrivningar av ”innehållet” (informationen), i specifikationer och nationella informationsmängder, som kan vara en gemensam utgångspunkt för informationshanteringen i systemen.
Det tredje klivet tar oss en bit in i teknikens värld. Här presenteras exempel på hur standardiserade beskrivningar av informationsmängder kan representeras med olika tekniska format för att skapa förutsättningar för att dela information mellan olika it-stöd.
Alla seminarierVerktyg för ändamålsenlig dokumentation
Charlotta Holm Sjögren, Lotti Barlow
Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!, Svenska, Informatik/semantik, Förinspelat, Other, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Studerande, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Nytta/effekt, Utbildning (utbildningsbevis), Personcentrering, Dokumentation, Information/myndighet
Ett av målen i strategin för vision e-hälsa är ”Rätt information och kunskap”. För att målet ska kunna nås måste information om patienter och brukare dokumenteras på ett enhetligt sätt så att den kan återanvändas i flera syften. I denna presentation beskriver vi övergripande Socialstyrelsens arbete för en ändamålsenlig och strukturerad dokumentation, och ger exempel på samverkan som krävs, mellan många aktörer, för att nå målet.
Nationella informationsmängder – nyttor ur 7 perspektiv
Susan Sverin
Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!, Svenska, Informatik/semantik, Förinspelat, Other, Verktyg för implementering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Personcentrering, Dokumentation, Information/myndighet
Nationella informationsmängder (NIM) kan användas för att uppfylla flera olika behov i verksamheterna. Vi presenterar här 7 olika aspekter på hur NIM:ar kan användas och skapa nytta.
Nationella informationsmängder - vad är det, hur skapas de, hur ser de ut?
Kristofer Johansson
Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!, Svenska, Hälsotjänster, Förinspelat, Standard 25 min (incl Q&A), Övrigt, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Tekniker/IT/Utvecklare, Juridik, Informationssäkerhet
I december 2020 publicerade Socialstyrelsen ett antal
nationella informationsmängder (NIM). NIMar bidrar till att skapa en gemensam
beskrivning av ett informationsbehov på ett strukturerat och ändamålsenlig
sätt.
Så skapas nyttor i olika delar av vård och omsorg
Emma Hultén, Erica Spång, Keng-Ling Wallin, Pernilla Jacobsson, Rikard Lövström, Viktoria Johansson
Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!, Svenska, Informatik/semantik, Förinspelat, Other, Verktyg för implementering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Personcentrering, Dokumentation, Information/myndighet
Socialstyrelsens verktyg för ändamålsenlig dokumentation kan användas och skapa nytta i flera olika delar av vård och omsorg där information behöver återanvändas av flera olika aktörer. Här visas exempel från cancervården, hjärtsviktsprocessen, socialtjänsten, läkemedelsområdet och från arbetet med uppmärksamhetsinformation och med kodsystemet för ordinationsorsak.
Nationella informationsmängder - tekniska format
Kristofer Johansson, Petter Wolff, Pétur Valdimarsson
Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!, Svenska, Annat, eHälsa, Förinspelat, Standard 25 min (incl Q&A), Verktyg för implementering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Dokumentation