Seminarier

Nedan följer programmet för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala. Tryck på pilen pilen för att läsa en kort beskrivning av innehållet i seminariet, under Mer information kan du läsa mer om innehåll och medverkande i seminariet.

För att ta del av de längre seminariepunkterna på Mänskliga Rättighetsdagarna krävs det biljett. Biljetterna kommer att släppas i januari 2021. 

När du registrerat din biljett och är inloggad kan du skapa ett personligt schema samt nätverka med andra deltagare. Observera att du inte kan förboka platser till enskilda seminarier, utan först till kvarn gäller. 

Till utställningar, miniseminarier samt allt program under måndag den 19 april krävs ingen biljett.

Under Fler sökalternativ kan du också sortera programmet utifrån teman, målgrupper och språk. 

Vid frågor kontakta info@mrdagarna.se eller ring 08-12 15 00 52

Observera att fler programpunkter kommer att tillkomma. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma. 

StigandeFallande

How does climate change impact on gender equality?

Diakonia
Onsdag 13:00 - 13:30
Diakonia

A 6-country comparison on impact of climate change and disaster on gender equality and it´s effectiveness. From the data it is evident that women suffer more severe impacts of climate change and that climate change accentuate gender inequalities. In some instances, though, climate change, disrupted traditional norms and roles to the point where previously gender prescribed roles now were shared. Gender blind interventions can reinforce inequalities, and limit the effectiveness.

Tillgänglighet i vardagslivet

Neuro Uppsala-Knivsta, Lise Lidbäck
Tisdag 16:00 - 16:30
Neuro Uppsala-Knivsta

Tillgänglighet är bl.a. att kunna vakna på morgonen och tända lampan, att komma in i badrummet och i köket, ta sig till jobbet. Allt i vardagen räknas in i det som ska fungera för personer med olika funktionsvariationer. 
Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck berättar om sin livsresa.

En stad för alla. Hur kan vi arbeta för allas rätt till användning av våra städer?

, Emma Shepherdson, Jennie Björstad
Onsdag 15:00 - 15:30
Living Cities

Ambitionen är att en stad ska vara till för alla. Men vilka är egentligen ”alla”?  Staden som den ser ut idag planeras, byggs och förvaltas ur ett normativt perspektiv som utestänger vissa grupper, oftast grupper och individer vilkas rättigheter redan är utsatta. För att uppnå mer jämlika stadsmiljöer behövs en mångfald av röster. Invånardrivna processer och inkluderande planering bidrar till att utveckla platser som är välkomnande för alla.

Mänskliga rättigheter om du inte har någonstans att bo

Linda Beskow
Tisdag 15:00 - 15:30
Svenska Röda Korset

Svenska Röda Korset möter varje dag barn, unga och vuxna som kämpar i en tillvaro där tak över huvudet, mat i magen och tillräckliga kläder inte längre är en självklarhet.  Vi samtalar om de olika förutsättningar som råder beroende på var i Sverige vi befinner oss och hur vi tillsammans kan arbeta för en förbättrad situation för människor i utsatthet. 

Test

Måndag 09:00 - 10:00

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Curabitur blandit tempus porttitor. Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Sed posuere consectetur est at lobortis.

Stadens språkliga landskap - med namnbruket i fokus

Uppsala Kommun, Annette Torensjö, Helen Lind
Onsdag 15:30 - 16:00
Uppsala kommun

Namnbruket i en dynamisk urban miljö präglas av mångfald och flerspråkighet. Ortnamnens roll är viktig för oss som vistas i stadens språkliga landskap, men vi är inte alltid medvetna om hur vi använder namnen. Vi blandar friskt de officiellt beslutade gatunamnen med inofficiella namn, som ibland kan jämföras med smeknamn. Vilken identitet skapar namnbruket, och vad signalerar detta? Vem och vad synliggörs genom namngivningen? Hur ser det ut där du bor? I en urban miljö kan vi skapa de språkliga landskap vi själva vill ha och för olika syften. Genom en medveten namngivning kan de som beslutar om namnen styra upplevelsen av staden och dess namn. Namngivaren kan också skapa delaktighet om namngivningen sker med en medvetenhet om namnens identitetsskapande funktion, valet av namn kan alltså ses som en form av ideologiskt ställningstagande.

Bris innovationslabb – områdesutveckling ur ett barnrättsperspektiv

Emma Bennwik, barnrättsspecialist och påverkansansvarig Bris, Lisa Bragée, projektledare Bris
Onsdag 14:00 - 14:30
Bris

Ett barns bostadsort eller område påverkar många gånger barnets möjligheter att få sina rättigheter i barnkonventionen tillgodosedda. Exempelvis rätten att vara trygg i sitt eget närområde, att fritt kunna delat i fritidsaktiviteter och få göra sin röst hörd i beslut som handlar om ens egna liv.  Hör Bris berätta om sitt arbete med Bris Innovationslabb, ett projekt som under två år genomfördes i Tynnered, ett socioekonomiskt utsatt område i Göteborg. Syftet med projektet var att bryta utanförskap och öka den psykiska hälsan hos barn och unga i området. Detta genom att få olika samhällsaktörer och berörda barn att tillsammans hitta lösningar och modeller för att stärka barnets rättigheter. Som grund i projektet låg Bris metod Expertgrupp barn. En metod som skapar möjligheter för barn till inflytande på riktigt i beslutsprocesser som rör dem själva och som i projektet bidrog till konkreta åtgärder för att utveckla bostadsområdet ur ett barnrättsperspektiv.

Orädd demokrati - en levande demokrati?


Onsdag 09:30 - 10:00
Brottsofferjouren Sverige

Vari ligger värdet av att stå upp för vår demokrati och vad är priset vi riskerar att betala för vårt ställningstagande i ett allt mer polariserat samhälle? Det ökade hatet och hoten som drabbar aktiva inom det civila samhället är en utveckling åt fel håll. Vad vi kan göra och vilket stöd finns att få när man utsätts för hat- och demokratibrott?

Hur kan vi skapa delaktighet hos unga i områdesutveckling?

Daniel Grahn, Minna Al Hassani, Nadine Flatt
Tisdag 16:30 - 17:00
Erikshjälpen

Idag är ungas ojämlika uppväxtvillkor stark sammankopplade till var man bor. Med Erikshjälpen Framtidsverkstad vill vi tillsammans med unga skapa en kreativ plattform där deras röster kan höras. Genom att ta tillvara lokalt engagemang i ett bostadsområde bygger modellen på att unga ska inges framtidstro genom individuell utveckling och delaktighet i områdesutvecklingen. Lyssna till inspirerande exempel från Erikshjälpen Framtidsverkstad i Adolfsberg, Helsingborg.

Hur formas en människa av att växa upp i en “no-go-zone”?

Amnesty International Sverige, Joanna Backman, Sara Bessa, Josef Farhan, Sakariya Hirsi
Onsdag 11:00 - 11:30
Amnesty International Sverige

Hur formar det en människa att växa upp i ett område som kallas för “no-go-zone”? Zakariya Hirsi och Josef Farhan berättar om sina erfarenheter av arbetet med “Kollektiv Sorg”, en kampanj som lyfter upp gatuvåld och skjutningar. Kampanjen humaniserar människor i orten som påverkas av våldet - och lyfter upp hur psykisk ohälsa blir en produkt som ingen tar på allvar. Samtalet modereras av Amnesty.

Humanium Metal - nedsmälta illegala vapen ger bistånd och fredliga samhällen

Simon Marke Gran
Tisdag 12:30 - 13:00
IM, Individuell Människohjälp

Med nyproducerad film från El Salvador presenteras Humanium Metal by IM - ett initiativ där beslagtagna illegala vapen smälts ner till en ny råvara. Humanium Metal är ett innovativt projekt som kombinerar ickevåldsarbete med bistånd och företagssamarbeten, dessutom kreativt paketerat och kommunicerat.

Min tur att berätta - barns röster om att leva med våld

Malin Rekke, Sara Liljegren
Tisdag 15:00 - 15:30
Sveriges Stadsmissioner och Bris

Sverige sägs ofta vara ett av de bästa länder för barn att växa upp i och har varit pionjärer i arbetet för att skydda barn från våld. Ändå osynliggörs barns behov och rättigheter när de flyr till skyddat boende, trots att barnkonventionen nu blivit lag. Vad händer när ett barn som upplevt våld får skydd och hur påverkar det barnets liv? I rapporten Min tur att berätta har Sveriges Stadsmissioner och Bris pratat med barn som upplevt våld och som vistats i ett eller flera skyddade boenden.

Agera lokalt – gör skillnad globalt. Ett samtal om Fairtrade.

Uppsala Fairtrade City , Lisa Thörn, Hewan Temesghen, Mohamad Hassan
Onsdag 15:00 - 15:30
Uppsala Fairtrade City i samarbete med Fairtrade Sverige

Möjligheten för de som plockar kaffebönorna att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda är många gånger helt annorlunda än för de som köper kaffet gjort på samma bönor.  I ett moderatorlett samtal talar Mohamad Hassan (L), kommunalråd och ordförande i Uppsala Fairtrade City, och Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, om hur lokal konsumtion kan bidra till förbättrade levnadsvillkor för människor på andra sidan jorden.

Unga kvinnor motverkar konflikt och extremism

Sofia Nordenving
Onsdag 10:00 - 10:30
Operation 1325

Polarisering, segregation och minskad tilltro till demokrati bland unga är grogrunder för konflikt, våld och extremism. Lokalt och globalt ser vi ett krympande demokratiskt utrymme där ökat hat och hot drabbar särskilt kvinnor. Samtidigt ser vi resultat när kvinnor och ungas deltagande ökar i fredsprocesser och konfliktförebyggande åtgärder. Runt omkring konflikt och extremism finns unga kvinnor som vill motverka utvecklingen i världen och Sverige. Genom vår verksamhet för unga kan vi tala med några av dessa som här vill dela med sig av sitt arbete och engagemang.

Att starta på nytt

Uppsala Kommun, Ola Larsmo, Annika Strömberg, Anisur Rahman, Ashraf Bagheri
Onsdag 13:00 - 13:30
Uppsala kommun

Att tvingas lämna sitt land och sitt hem innebär för de flesta människor att livet förändras radikalt. Hur ser förutsättningarna ut för att skapa ett nytt liv och hem på en ny plats, i en ny kontext? Uppsala är en av cirka 70 städer i världen som erbjuder skydd åt författare och konstnärer som utsätts för förföljelse på grund av sitt yrkesutövande och för att de använt sin mänskliga rättighet att yttra sig fritt. Seminariet handlar om hur det är att starta på nytt i ett annat land, i en fristad. Vilka möjligheter finns för att etablera sig och fortsätta vara yrkesverksam? Vad kan underlätta livet under och efter fristadsperioden? Seminariet vänder sig till alla som vill veta mer om hur det är leva i exil, skapa ett nytt hem och värna yttrandefriheten.Ola Larsmo, författare och styrelseledamot i PEN International inleder seminariet. Ashraf Bagheri, förläggare, journalist och författare och Anisur Rahman, journalist, poet och projektledare Litterturcentrum Uppsala samtalar med Annika Strömberg, utvecklingsledare kulturförvaltningen Uppsala kommun samt styrelseledamot ICORN.

Det innovativa verktyget som uppmärksammar människorättskränkningar

Onsdag 13:30 - 14:00
Civil Rights Defenders

Hur kan ett verktyg som är utvecklat för att möta behov hos människorättsförsvarare på Kuba bidra till att sprida kunskap om individers mänskliga rättigheter och uppmärksamma brister inom svensk tvångsvård? Detta seminarium fokuserar på utmaningar med insamling och spridning av information inom svensk tvångsvård samt presenterar verktyget Defenders’ Database. 

Hur förändrar jag världen genom strategiskt ickevåld? Möt aktivister från hela världen!

Kristna Fredsrörelsen, Sandra Eriksson Ickevåld och fredsbyggare
Onsdag 10:30 - 11:00
Kristna Fredsrörelsen

Hur skapar vi en social samhällsförändring och en fredskultur där vi tillsammans, varje dag, verkar för ett öppet, mer inkluderande och tryggare samhälle genom ickevåld?  Genom att arbeta med de strategiska ickevåldet och alliera sig med andra aktörer för social förändring kan vi uppnå hållbar och kraftfull förändring. Möt ickvåldsaktivister och röster från hela världen!

Hur skyddar vi barn och unga på nätet?

Patrick Konde, Friends, Anna Karin Hildingson Boqvist, ECPAT, Maja Franke, Friends, Olga Persson, Unizon
Onsdag 10:00 - 10:30
Stiftelsen Friends

Coronapandemin innebar en hastig digitalisering av Sverige och världen med följden att trakasserier och kränkningar via internet ökade. Hör tre av civilsamhällets viktigaste aktörer ge sin lägesbild och diskutera förslag till åtgärder hur barnskyddet på internet kan stärkas. Ett samtal mellan Maja Frankel, Friends, Anna Karin Hildingson Boqvist, ECPAT, och Olga Persson, Unizon. Moderator Friends Patrick Konde

Stenar faller från skyn - om utvinning av jade i Myanmar

Therese Sjöström, Stefan Håkansson, Anna-Maria Sandström, Aron Lindblom
Onsdag 09:30 - 10:00
Act Svenska kyrkan

Hur drabbas människor som lever kring världens största fyndighet av jade? Vad kan företag göra för att värna deras mänskliga rättigheter?Samtal om de negativa konsekvenserna av den okontrollerade gruvindustrin i Myanmar mellan Therese Sjöström (Swedwatch) och Stefan Håkansson (Act Svenska kyrkan) utifrån rapporten "Still Overlooked – Communities affected by jade mining operations in Myanmar, and the responsibilities of companies providing machinery".

Tillgänglighet i praktiken, måste det vara så svårt?

Sensus, Charlotta Göller, Jonathan Elebjörk Wahlström, Ulrika Erksell
Tisdag 13:30 - 14:00
Sensus studieförbund och Fonden för mänskliga rättigheter

Kom och utforska med oss! Publikens
deltagande i kombination med teoretiska inslag resulterar i ett stöd för en mer
tillgänglig verksamhet.