Banner

Program Skolforum 2016

Välkommen att söka i programmet till årets Skolforum! Här finns många angelägna och spännande programpunkter och många intressanta föreläsare. För att kunna förhandsboka plats måste du köpa en biljett och registrera dig i vårt digitala mötesrum. Välkommen!

100 tekmann logo square

Mingel, talkshow och musik du inte trodde fanns

Jason "Timbuktu" Diakité, Roboten Furhat, Tekmann
Tisdag 16:00 - 17:00 Scenen lärmiljöer
Människan

F349GyForFriSpecSarVuxSfiBibSyvLedStud

Välkommen till Skolforums mingel och talkshow! Här får du träffa spännande människor, lyssna på skön musik och ta ett glas med gamla och nya kollegor och utställare.
Baren är öppen och kanske har du fått en dryckesbiljett av någon av utställarna?!

100 stinamyringerkarlsson 2

Skolinspektionens enkätstudie visar att en majoritet av eleverna tycker att skolan är för lätt eller för svår. Hur möter vi varje elevs behov av utmaningar och stöd? Att sätta eleven i centrum är en utmaning, men det är inte omöjligt! Vi vill dela med oss av våra erfarenheter och ge praktiska tips på hur vi får varje elev att nå sina mål. 

100 carola

Möt Carola som bjuder på en liten smygtitt in i sitt digitala klassrum där Discovery Education Espresso tillsammans med GAFE och andra digitala verktyg utgör basen i undervisningen. Digital undervisning gör inlärningen roligare, mer individanpassad, enklare och sparar tid och resurser. Du får tips och idéer som kan hjälpa dig att utveckla din digitala undervisning.

Multi-medieval

Lars-Göran Aasa
Tisdag 15:30 - 16:00 Östra scenen
Samtiden

Hur hänger man med när i morgon redan är i går, och rektor ber dig att bromsa? En reflektion av Lars-Göran Aasa efter 37 år i skolans värld.

100 anahi davila02

På sajten Företagskällan.se har Centrum för Näringslivshistoria samlat texter och filmer om entreprenörerna och företagen som påverkat Sveriges utveckling. Materialet är anpassat för gymnasiet och grundskolans sista år – och helt gratis för pedagoger att använda. Färdiga lektionsförslag, kopplade till skolplanens mål och metoder, finns för allt material.

100 programmering och probleml sning med mindstorms ev3

Programmera robotar att utföra ett uppdrag. Använd enkel programmeringskod och sensorer. Upplev medskapande och få direkt respons på hur dina nya programmeringskunskaper kommer till nytta för att lösa uppdraget. När du går härifrån kommer du att ta med dig en känsla av att programmering är något för alla.

100 yepstr team 1

Idag ser vi ett samhälle med såväl hög ungdomsarbetslöshet som hög stressnivå bland vuxna. Vi ser även ett samhälle med ambitiösa, talangfulla ungdomar och vuxna med hjärta för välgörenhet. Yepstr för samman dessa motpoler. Tack vare vår moderna app-lösning kan ungdomar enkelt, vitt och försäkrat skapa sig arbetslivserfarenhet genom att hjälpa hushåll i sitt grannområde.

100 jakobharknas

Så kan digitala läromedel för SO-ämnen skapa spännande användarupplevelser med hög pedagogisk kvalitet. 

Häng med Carmen De Bruijckere lärare på Runbacka skolor och skapa en musikvideo i programmeringsverktyget Scratch. Häng med våra Makers i Makerspace! Hacka, skapa, bygg, programmera, slöjda och pyssla i en miljö där hantverkstraditioner möter digital teknik.

100 magnusblixt

Välkommen till en diskussion mellan arkitektstudent från KTH och verksamma lärare utifrån en ritad lärmiljö. Hur kan det ritade förslaget vara ett stöd för undervisningen? Vilka förbättringar kan göras? Måste man kompromissa? Vad kan lärare och arkitekt lära av varandra?
Elever på arkitektutbildningen på KTH gör under sitt tredje år ett projekt kring lärmiljöer. Det är ett av dessa projekt som här ska diskuteras.

100 karin hassle

Välkommen till en föreläsning med olika lektionsförslag med datorn som hjälpmedel i musikundervisningen. 
Här bjuds du på konkreta exempel hur man kan jobba i undervisningen. Lite blandade recept där ni sedan får ta det ni vill och krydda på ert sätt. 
 
Vi kommer bland annat gå igenom: Hur man lätt gör egna musikvideos - Hur man kan skriva låtar - Spela till komp - Skriva låttexter - Skriva hip hop låt till bakgrund på olika sätt
Karin Hassle tipsar och visar!
OBS! Ingår i Musiklärarprogrammet - särskild biljett krävs till det. Ett antal platser öppna för andra intresserade.

100 innovationslabb skapa smarta f rpackningar

Kan smarta förpackningen kan vara en del av lösningen för att minska matsvinnet? Vi tittar på flera aspekter av vad som påverkar att mat slängs i onödan och försöker att hitta lösningar med hjälp av att designa smarta förpackningar. 

100 150526 trevligt folk 240 jm

Teskedsordens skolprojekt Trevligt folk kopplas till de globala hållbarhetsmålen i samarbete med Den globala skolan. Trevligt folk är en positiv film om integration. Dokumentärfilmen av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson handlar om ungdomar från Somalia som efter flykten från sitt hemland hamnat i Borlänge och får chansen att vara med i det somaliska bandylandslaget. Teskedsorden har tagit fram en lärarhandledning och gett alla elever i årskurs åtta chans att se filmen som belyser frågor om rasism och utanförskap.

Halcyon days är en pjäs om Shakespeare, skådespeleri, brott, straff, filosofi och fisk. Detta är en dynamisk pjäs, med mycket interaktion, framförd på ETCs komiska stil med många klassiska utdrag från Shakespeares kända verk.

100 linnea webb kopia

För många barn som inte har det bra är vuxna på förskolan de enda som kan uppmärksamma och slå larm. Brottsoffermyndigheten har tagit fram en handledning som ger förskolepersonal kunskap om barns signaler och förskolans anmälningsskyldighet. Handledningen innehåller också övningar för att rusta barnen att berätta om de blivit utsatta för våld.

100 lisbeth

Det bor 40 000 barn i samhällsvård. Barn som sällan lyftes i samhällsdebatten annat än när en placering misslyckats. Sällan får vi ta del av barns berättelser om hur bra det fick de den dagen någon vågade se dem och göra en orosanmälan till socialtjänsten. Ni kommer få ta del av barns berättelser om vad de önskar att ni som förskole/skolpersonal kan göra för att deras liv ska bli än bättre. 

Skapa musik med roboten Dash och Tiffany Alnefelt från Hands on Science. Dash är en robot med en stor personlighet och musikalisk talang. Dash bra för de yngre barnen och är en perfekt väg in i programmering. Häng med våra Makers i Makerspace! Hacka, skapa, bygg, programmera, slöjda och pyssla i en miljö där hantverkstraditioner möter digital teknik.

100 sarah bohman 791x1024

En workshop i självledarskap. Hemligt mirakelverktyg utlovas! Raoul Wallenberg Academy bjuder in dig till en upplevelsebaserad process där du får undersöka dina personliga värderingar och hur de kan påverka ditt privata och professionella liv. Akademin berättar hur de skapar engagemang runt mänskliga rättigheter och stärker ungdomar att gå från empati till handling. Workshopen avslutas med en diskussion om hur processerna kan användas i klassrummet. 

100 karinsalmson c andr de loisted farg high

Normkritik är perspektivet som hjälper oss se normer och hur de funkar. Steg två är att skapa nya inkluderande normer genom faktiska handlingar. Utbildaren bakom succéboken om normkritik ger normkreativa verktyg, som hjälper pedagoger att göra skillnad i lärandemiljö och att skapa social hållbarhet.

7 av 10 lärare tror att det förekommer upphovsrättsintrång när lärare visar film och TV för eleverna. Men hur ser användandet av film och TV ut i skolan? Vilken typ av streamingtjänster används, hur populära är de reklamfinansierade tjänsterna och vad får man egentligen visa i ett klassrum? Per Strömbäck från Film och TV-branschens samarbetskommitté berättar om upphovsrätt och film i klassrummet.
Medverkande: Per Strömbäck är sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och Tv-branschens Samarbetskommitté (www.ftvs.se)
Arrangör: Lärarnas Riksförbund