Huvudbild för Skanskas inspirationsdag 2018

Skanskas inspirationsdag

Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot fler anmälningar till Skanskas inspirationsdag. Eventet är fullt.  

Vid frågor kontakta Charlotta Hedberg (charlotta.hedberg@skanska.se)


Välkommen till Skanskas inspirationsdag 2018. I år fokuserar vi på temat: ”Klimatomställningen – vikten av mod och starkt ledarskap”. Hur påverkar valresultatet utvecklingen av Stockholmsregionen? Hur kan vi genom rätt krav i upphandlingar och kloka investeringar driva på och styra utvecklingen mot ett hållbart samhälle? 

Delta på en spännande eftermiddag där vi tar en titt på dagens utmaningar och blickar framåt mot ett klimatneutralt samhälle. Låt dig inspireras och engageras.Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för ett bättre samhälle.

Skanskas inspirationsdag äger rum under Gröna veckan, en vecka då vi lägger extra fokus på hållbarhetsfrågan.

Läs mer om årets talare genom att klicka på fliken ”Presentation av talare” ovan. 

Detta är en personlig inbjudan och antalet platser till eventet är begränsat, därför gäller principen ”först till kvarn”. 

Välkomna!

 

 

Skanskas inspirationsdag 2018

Klimatomställningen – vikten av mod och starkt ledarskap


13:00
Registrering

Kaffe och registrering

13:30
Välkommen

Dagens agenda och praktisk information.

Moderatorer: 

Mattias Goldmann
Vd Fores 

Camilla Fredman Svensson
Head of Public Affairs Skanska AB

13:40
Hur kan vi tillsammans nå klimatneutralitet?

På uppdrag av regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige har Skanska under våren 2018 projektlett arbetet med att ta fram en färdplan för en klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor till 2045. I april lämnades färdplanen över till regeringen. Idag har närmare 70 företag och organisationer ställt sig bakom färdplanen. Deltagarna är eniga om att samverkan är nödvändig och att klimatomställningen kommer att påverka allas affärer och verksamhet. Nu måste vi gå från ord till handling!

Gunnar Hagman
Vd Skanska Sverige

13:50
Stockholm efter valet - hur utvecklar och bygger vi Stockholmsregionen på ett hållbart sätt?

Hur påverkar valresultatet utvecklingen av Stockholmsregionen? Politiker och näringsliv behöver samarbeta för att nå klimatmålen och börja planera för ett förändrat klimat. I byggsektorns färdplan för fossilfrihet finns uppmaningar till vår egen bransch och till politiker. För att målet ska uppnås behöver vi samarbeta genom att skapa tydliga incitament och genom att beställare ställer rätt krav. Är Stockholm redo att ta det steget?

Debatt

Karin Wanngård (S)
Finansborgarråd Stockholm stad 

Joakim Larsson (M)
Oppositionsborgarråd Stockholms stad

Andreas Hatzigeorgiou
Vd Stockholms Handelskammare 

Johan Litsmark
Naturskadespecialist Länsförsäkringar

14:30
Goda exempel som visar vägen mot ett fossilfritt samhälle

Hör inspirerande exempel som på olika sätt bidrar till en hållbar utveckling. Det krävs att vi vågar tänka nytt och utmana uppbyggda strukturer, för att få fart på omställningen.


Idrottserbjudandet – utrymme för idrott och rörelse genom att återanvända resurser från anläggningsprojekt 

Trots att vi i Sverige rör på oss minst i hela Norden så har bara en av fyra kommuner ett idrottspolitiskt program och det fattas över 2000 idrottsplatser runt om i Sverige. Hur kan man bygga nya idrottsplatser samtidigt som vi skapar både samhällsvinst och miljövinst för föreningar och kommuner. Lyssna på innovativa lösningar sprungna ur ett unikt samarbete mellan bland annat Riksidrottsförbundet och Skanska.

Mattias Hjelmberg
Idrottspolitisk talesperson Riksidrottsförbundet


Barkarby Science siktar på att bidra till en långsiktigt hållbar stadsutveckling genom innovativa lösningar med människan i centrum 

På initiativ från Järfälla kommun har Barkarby Science startats upp tillsammans med sex andra aktörer och två lärosäten i syfte att vara en utvecklingsarena för forskning, innovation och utbildning inom samhällsbyggnad och hållbar stadsbyggnad. Barkarby Science är ett unikt samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun kopplat till en stor testbädd i form av Barkarbystadens utbyggnad, som skapar möjlighet att tillämpa framtidens lösningar inom attraktiv stadsbyggnad, mobilitet och smarta energilösningar.

Jenny Ångman
Interim vd Barkarby Science

Claes Thunblad
KSO Järfälla kommun


Kan man tillverka stål utan utsläpp av koldioxid?

Framställning av stål är en av de mest koldioxidintensiva processerna och står för ca 10 % av Sveriges totala utsläpp av koldioxid. En svår och viktig nöt att knäcka för att nå klimatmålen. Vattenfall, SSAB och LKAB är på god väg att lösa detta genom sin pilotanläggning för fossilfritt stål. Målet med projektet är tillverka stål med vätgas istället för kol.

Annika Ramsköld
Hållbarhetschef Vattenfall AB

15:10
Fika och mingel
15:50
Hur kan vi med kloka investeringar styra mot ett klimatsmart samhälle?

Hundratals miljarder kronor investeras i fastigheter, infrastruktur och verksamheter. Om dessa pengar investerades i enbart klimatsmarta fastigheter och infrastruktur, skulle marknaden styra om mot en mer hållbar utveckling. Genom att värdera klimatsmarta och hållbara lösningar och premiera innovation finns stora möjligheter.


Debatt

Kerstin Hessius
Vd tredje AP-fonden

Gunnela Hahn
Head of responsible investment Svenska kyrkan

Helena Lindahl
Senior Portfolio Manager SPP/Storebrand

Jens Olejak
Vd South Pole Sweden AB

David Frykman
Chief Investment Officer Norrsken Foundation

16:30
Fake news – hör sanningen om den globala utvecklingen

Vi får ständigt ny information och åsikter från vår omgivning, men hur mycket av detta är baserat på fakta? Ola Rosling vänder upp och ner på dina föreställningar och hjälper dig förstå hur världen egentligen ser ut. Genom att ha en faktabaserad världsbild kan medborgare, politiker och företagsledare fatta bättre beslut för en mer hållbar framtid.

Gapminder has testat personer på de mest grundläggande globala utvecklingstrenderna och många verkar ha en helt utdaterad världsbild. Ola kommer berätta om tre megamissförstånd som formar vår världsbild och visa hur världen verkligen ser ut på ett sätt som alla kan förstå.

Ola Rosling
President & Co-Founder of Gapminder Foundation

17:15
Sammanfattning och avslut
17:30
Middag och mingel

Anmälan stängd

Evenemanget har varit.

Onsdag 10 oktober 2018, 13:30 - 17:30

Middag och mingel kl 17.30-20.00

Lägg till i min kalender

Hotell At Six
Brunkebergstorg 6
111 51 Stockholm

Skanska Sverige AB i Stockholmsregionen

Kontakt: Charlotta Hedberg

charlotta.hedberg@skanska.se