Banner

Program Skolforum 2016

Välkommen att söka i programmet till årets Skolforum! Här finns många angelägna och spännande programpunkter och många intressanta föreläsare. För att kunna förhandsboka plats måste du köpa en biljett och registrera dig i vårt digitala mötesrum. Välkommen!

StigandeFallande

Pressträff hos Yepstr

Tisdag 11:50 - 12:00 Monter C03:42

Yepstr bjuder in till kort pressträff.

Pressträff hos Yepstr

Måndag 11:50 - 12:00 Monter C03:42

Yepstr bjuder in till kort pressträff.

Bildningstanken och Gy11

Robin Smith
Tisdag 11:00 - 11:30 C08:10 Lärarnas Riksförbunds monter
Utbildningen, Samtiden, Människan

GySarVuxLed

Bildningstanken formulerades i Tyskland för 200 år sedan och var från början starkt religiöst präglad. I en modern, sekulär kontext har den beskrivits som en strävan att bli något på förhand inte givet vilken förutsätter en pedagogik för människan själv och hennes möjligheter. Men är en sådan pedagogik möjlig i en gymnasieskola som präglas av ett måltänkande inspirerat av instrumentella managementteorier?
Medverkande: Robin Smith, gymnasielärare Sv och En och en av Lärarnas Riksförbunds #ämnesspanare
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

Find out how you can make the most of your online classroom by listening to our Questions and Answers session with two high school teachers using EF Class, Paulina Hemberg and Katarina Korén. EF Class is a free digital learning tool to help teachers run engaging, interactive and motivational English lessons.

Remake ljud!

Tisdag 14:00 - 14:50 Makerspace
Lärmiljöerna, Utbildningen

F349GyFriStud

Hacka och bygg ett instrument. Bygg om, bygg ut eller skapa ett instrument! Häng med våra Makers i Makerspace! Hacka, skapa, bygg, programmera, slöjda och pyssla i en miljö där hantverkstraditioner möter digital teknik.

Korta filmer som ett pedagogiskt verktyg. Lärdomar efter sju års filmande.
Medverkande: Mikael Bondestam, lärare och kapitelförfattare i boken ”Vi får det att funka – framgångsrika exempel på IT i skolan”
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

7 av 10 lärare tror att det förekommer upphovsrättsintrång när lärare visar film och TV för eleverna. Men hur ser användandet av film och TV ut i skolan? Vilken typ av streamingtjänster används, hur populära är de reklamfinansierade tjänsterna och vad får man egentligen visa i ett klassrum? Per Strömbäck från Film och TV-branschens samarbetskommitté berättar om upphovsrätt och film i klassrummet.
Medverkande: Per Strömbäck är sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och Tv-branschens Samarbetskommitté (www.ftvs.se)
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

Hur digitala verktyg kan skapa självständighet för elever som möter större utmaningar i skolvardagen.
Medverkande: Eva Rännar, 1-7-lärare och specialpedagog som undervisar på låg- och mellanstadiet och kapitelförfattare i boken ”Vi får det att funka – framgångsrika exempel på IT i skolan”
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

Föreläsningen går igenom metodboxens verktyg och upplägg, normkritik, rasismen idag och dess historia samt hur man som lärare kan implementera det antirasistiska arbetet i klassrummet.

100 linnea webb kopia

För många barn som inte har det bra är vuxna på förskolan de enda som kan uppmärksamma och slå larm. Brottsoffermyndigheten har tagit fram en handledning som ger förskolepersonal kunskap om barns signaler och förskolans anmälningsskyldighet. Handledningen innehåller också övningar för att rusta barnen att berätta om de blivit utsatta för våld.

100 nyckeln 560px

Språket är den viktigaste nyckeln in i ett samhälle. Med priset Nyckeln vill Sanoma Utbildning premiera lärare som gjort framstående insatser i sitt arbete med att lära nyanlända svenska. Inspireras av årets vinnare att pröva nya vägar som kan motivera och engagera dina elever att nå sin fulla potential. 

Nu har du möjlighet att testa Makey Makey och koppla ihop analoga material med digital teknik. Ewa-Charlotte Faarinen engagerar studenter på lärarutbildningen i Luleå i matematikdidaktik och teknik. Häng med våra Makers i Makerspace! Hacka, skapa, bygg, programmera, slöjda och pyssla i en miljö där hantverkstraditioner möter digital teknik.  

100 little pi

Med Sonic Pi komponerar du musik med programkod och resultatet kan du höra direkt i högtalaren. Följ med Hands on Sciences Bengt Nilsson på en tur där ni skapar musik från enkla toner till modern dansmusik. Häng med våra Makers i Makerspace! Hacka, skapa, bygg, programmera, slöjda och pyssla i en miljö där hantverkstraditioner möter digital teknik.

Experience what it’s like to be a student in a digital classroom! Join a lesson with EF Class. New lesson starting every 30 minutes. EF Class is a free digital learning tool to help teachers run engaging, interactive and motivational English lessons. Using content customized for Swedish high schools and based on Skolverkets’ curriculum.

Korta filmer som ett pedagogiskt verktyg. Lärdomar efter sju års filmande.
Medverkande: Mikael Bondestam, lärare och kapitelförfattare i boken ”Vi får det att funka – framgångsrika exempel på IT i skolan”
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

100 maria mcshane foto bo johansson

MiniBladet.se ska i samarbete med dagstidningar utveckla lokala nyhetssajter där barnens nyheter är lika viktiga som världsnyheterna. Nyheter finns i tre språkliga nivåer med talsyntes. MiniBladet fick i maj 2016 PTS innovationspris. Med miljonvinsten ska sajterna utvecklas och bli ännu mer tillgängliga för alla barn, oavsett behov och bakgrund.

100 h gtalare

Bygg en högtalare till din smartphone med pedagoger från Vetenskapens hus och Tekniska museet.
Häng med våra Makers i Makerspace! Hacka, skapa, bygg, programmera, slöjda och pyssla i en miljö där hantverkstraditioner möter digital teknik.

100 steve lever

ESP är ett brett och mycket viktig ämne för studenter som skall förlita sig på vad de lär sig till hjälp i sitt framtida val av karriär eller studier hemma eller utomlands.Vi kommer undersöka närmare de praktiska detaljerna av ESP undervisning, diskutera förändringar som har skett under åren och vilken roll läraren har nu och hur det används i praktiken.

100 hacka med sensorer littlebits

Hacka med sensorer – LittleBits

Christopher Einarsson
Tisdag 12:00 - 12:20 MANVTE
Utbildningen

F349GySpecSarVux

Vi tittar närmare på sensor och programmeringsteknik som gör vår vardag smartare, roligare och mer hållbar. Testa sensorkonstruktioner som finns i vår vardag ta fram egna lösningsförslag med hjälp av sensorer och enkel programmering.

Vad vill du läsa om? Har du själv funderat på att skriva en bok? Berätta för oss på Skolforum! Förutom i vår monter C08:30 kommer Lärarförlaget att finnas i Loungen utanför T-salarna kl 14-15 båda dagarna – titta gärna förbi och ta en fika!